Four Vision Development

Kuzey Kıbrıs: Yeryüzündeki cennet

Yeni bir hayat kurmayı mı yoksa sakin, sanatsal ve nefes kesici bir yerde tatil yapmayı mı planlıyorsunuz? Muhtemelen Kuzey Kıbrıs en uygun tercih olacak! Kıbrıs adası, sizi kesinlikle hayrete düşürecek pek çok tarihi, kültürel ve maddi harikaları içinde barındırır.

10.000 yıl öncesine dayanan gotik yapılardan Lala Mustafa Paşa Camii’ne kadar, Kuzey Kıbrıs’ta pek çok harikalar vardır! Beşparmak dağlarının üç masalsı kalesi, Lefkoşa surları ve Gazimağusa hisarı tam bir Akdeniz cenneti manzarası sunar.

Kuzey Kıbrıs’ın turizm bakımından övüneceği çok şey var! Bu alan huzurlu ve sakin plajlar, endemik türler ve doğal yaşam alanlarıyla dolu. Ayrıca Kuzey Kıbrıs’ı ideal bir ekoturizm noktası haline getiren, koruma altına alınmış nadir kaplumbağaları da bulacaksınız.

Güzellikler bunlarla da sınırlı değil. Kuzey Kıbrıs, eski günlerin keyfini çıkarmanız ve hatıraları yeniden yaşamanız için sakin bir köy yaşamına sahip. Tatilinizi hoş kılacak Akdeniz havası ve bol miktarda taze gıdanın yanı sıra ağız sulandıran yerel mutfaklar Kuzey Kıbrıs’ı tam da yaşanacak bir yer haline getiriyor. Halkın konukseverliği, kuzey sahil şeridinin nefes kesici manzarası ve Girne sıradağları kaçırmak istemeyeceğiniz şeylerden sadece bazıları.

Kuzey Kıbrıs Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dil ve Zaman

Kuzey Kıbrıs’ta ana dil Türkçe olmasına rağmen İngilizce de yaygın olarak kullanılmakta ve anlaşılmaktadır. Yani Kuzey Kıbrıs’ta iletişim kurmak sorun değildir. Kuzey Kıbrıs, GMT +2 saat dilimini kullanmaktadır.

İklim

Akdeniz’in kalbinde yer alan Kuzey Kıbrıs, kısa ve ılıman kışların yanında uzun ve sıcak yazları ile ideal bir Akdeniz iklimine sahiptir. Ortalama sıcaklık 19 derecedir ancak en yüksek sıcaklık yaz aylarında 40 dereceye çıkabilir. Kuzey Kıbrıs’ın zaten güzel olan manzarasını daha keyifli hale getiren, yıllık ortalama 500 mm miktarda mevsimsel yağış görülür.

Pasaport ve Vize

Avrupa Birliği vatandaşıysanız, AB vatandaşlarına vize şartı olmadığı için muhtemelen vize ve pasaportlarla ilgili herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. İşin aslı, Kuzey Kıbrıs’ta sadece Nijerya ve Ermenistan vatandaşları için vize isteniyor. Pasaportunuzu varışta damgalayabilir veya pasaport kontrol ofisi tarafından damgalanacak ayrı bir kağıt alabilirsiniz.

Sınır Geçişi

Avrupa Birliği vatandaşıysanız Kuzey Kıbrıs sınırını geçmek artık bir sorun değil. AB vatandaşları sınırlardan istedikleri zaman serbestçe geçebilir ve seyahat edebilirler. Yayalar, Ledra Palace ve Lokmacı sınır kapılarından yararlanabilirler ve 7 sınır geçiş noktası bulunmaktadır. Araç ile geçmeye çalışan kişiler Kermiya ve Akyar sınır kapılarını kullanabilirler.

Araç Kiralama

Kuzey Kıbrıs’ta araç kiralama, hem ucuz hem de çok esnektir. Uluslararası geçerli veya İngiliz ehliyetiniz varsa başlangıçta 12 ay boyunca özgürce araç kullanabilirsiniz. Hem soldan hem de sağdan direksiyonlu araçlar mevcuttur. Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a aracınızla serbestçe araç sürmenize rağmen sınır geçişinde ekstra sigorta satın almanız gerekeceğini unutmayın.

Para Birimi

Kuzey Kıbrıs’ın resmi para birimi Türk Lirası’dır. Türk Lirası; 100, 50, 20, 5 değerinde banknotların yanında 50, 25, 5 ve 1 kuruş gibi madeni paralar olarak bulunur. İşlemler, turistler veya yatırımcılar için oldukça basittir; bankalarda ve döviz bürolarında döviz bozdurabilirsiniz. Ayrıca Kuzey Kıbrıs’ta çoğu kredi kartı geçerlidir.

Telefon

Uluslararası arama yapmak için 0090 392 sabit hat ülke kodunu veya 0090 cep telefonu ülke kodunu tuşlamanız gerekir. Ardından arama yapmak istediğiniz telefon numarasını tuşlayın. Telefon kulübelerinden arama yapabilir veya telekomünikasyon mağazalarından telefon kartı satın alabilirsiniz.

Trafik Kuralları ve Yönetmelikler

Kuzey Kıbrıs’ta standart hale getirilmiş ve genel trafik kurallarına uyulmaktadır. Sürüşler sol taraftan gerçekleşir ve sürücüler araçlarının sigortalı olduğundan ve emniyet kemeri taktıklarından emin olmalıdır. Kuzey Kıbrıs’ta maksimum hız sınırı 100 km/s’dir. Güvenlik riski teşkil ettiğinden, sürüş sırasında alkol almak ve cep telefonu kullanmak yasa dışıdır.

Günlük İmkanlar

Konutlarda, mağazalarda ve benzeri alanlarda güç, 240 V AC ile sağlanır. Çoğu zaman G tipi fiş (Amerikan prizi) kullanılır. Acil durumlar için aşağıdaki numaraları kullanabilirsiniz:


Ambulans -> 112

İtfaiye -> 199

Polis -> 155

Orman Yangını -> 177