Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz’in neredeyse ortasında yer alan ve Akdeniz ikliminin güzel kısımlarıyla bezenmiş bir adadır. Özellikle turizm açısından gelişen ülke aynı zamanda gece hayatıyla da dikkatleri üzerine çekmiştir. Kıbrıs Yatırım anlamında da güzel alanlar oluşturmuştur. Özellikle turizmden beslenen yapı gelişimini sürdürürken, yatırım açısından otellerden emlaklara evrilmiştir. Bu anlamda birikim yapanlar için de çok önemli fırsatlar barındırıyor. Özellikle birikimlerini yabancı uyruklu da olsa mülk almak için bir kenara bırakanlara farklı ayrıcalıklar tanıyor. Bu ayrıcalıklar sayesinde oturma izni almak çok kolay hale geldi.
Yeni Açılan Okullarla Gelişim Devam Ediyor
Gelişim anlamında gelişirken bu gelişimin en önemli ayaklarından biri de hiç şüphesiz öğrencilerdir. Bu süreçte başta üniversite çağına gelen öğrenciler olmak üzere birçok okulun açılması, birçok nedenden dolayı Kıbrıs’ı tercih ederek emlak piyasasına hareketlilik getirdi. Bu dinamizm ile Kıbrıs, özellikle mülk satın almak ve kiralamak isteyenler için birçok alternatif sunuyor. Özellikle öğrenci segmenti ile kira oranları arasındaki bağlantı, yatırımı kazanca dönüştürüyor.
Türklere Büyük Fırsatlar Sunuyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türkiye’den çıkış yapsa da yabancı uyruklu olarak kabul edilir. Buna rağmen geliştirilen fırsatlar birçok fırsata ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. En önemli fırsatlardan biri mülk edinimidir. Üstelik satın alınan ev sayesinde yaklaşık bir yıllık oturma izni de arkasından geliyor. Ayrıca aracıları kullanacaklar için de kolay edinilen mülkten kira almalarını kolaylaştırabilirsiniz. Gayrimenkulün sorunsuz alınıp satılabilmesi, Akdeniz’in eşsiz doğası ve denizi ile birleşen alanlarda rahat bir sirkülasyon sağlar. Bu bağlamda incelendiğinde sunduğu imkanlarla birikime yön vermede iyi bir araç olacaktır.
Nasıl Yatırım Yapılır?
Öncelikle saha araştırması önemli bir koşuldur. Bu anlamda sadece başkent Lefkoşa’da değil, benzer doğal unsurlara sahip bölgelerde de bütçeye göre ev aramak oldukça önemlidir.
Ayrıca gerekli evraklar da hazırlanmalıdır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Yabancı uyruklular için gayrimenkul alımı sınırlıdır. Bu kısıtlama tek bir mülk olarak belirlenmiştir.
- KKTC’de mülk satın almak isteyenlerin devletten emlak izni alması gerekiyor.
- Damga vergisi, imzalanan sözleşme bedelinde yazılı tutar üzerinden yirmi bir gün içinde ödenmelidir.
- Önce bir satış sözleşmesi yapılır. Bundan sonra yirmi bir gün içinde Tapu Müdürlüğü’ne bilgi verilmesi zorunludur.
Değişen kanunun yürürlüğe girmesiyle, önceki yıllarda eşler mal iken, yeni kanuna göre evli olan çiftler artık toplamda iki mal sahibi olabiliyor.
Oturma izni
Mülk satın alındıktan sonra bir yıllık oturma izni alınır. Bu izin, her yıl yenilenmesi gereken bir izindir. Ancak, üç yılı doldurduğunuzda sınırsız oturma izni alma hakkı elde edebilirsiniz. Ayrıca, bu oturma izninin alınması, altmış beş yaşını doldurmuş kişiler için daha büyük kolaylıklara tabidir. Bu anlamda tapu devredildiği andan itibaren yani 65 yaşını doldurmuş kişi sınırsız ikamet iznine sahiptir.
Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tasarruf yapmak çok zor bir süreci içerirken, yatırım yapmak tüm bu birikimin doğru değerlendirilmesiyle taçlandırılır. Bu anlamda doğru pazar araştırması yapmak ve proaktif olmak çok önemlidir. Kıbrıs, pazar açısından giderek daha fazla yabancı sermaye çeken bir turizm merkezi haline geliyor. Bu anlamda doğru bir yatırım, mülkün ciddi şekilde değerlenmesini sağlayacaktır. Doğru yatırım ile düşük maliyetle yüksek gelir elde etmek oldukça mümkündür.